Slovenká diplomacia sa k zadržanému Slovákovi v Iráne nevie dostať

22.01.2013 Celý región

Teherán/Bratislava 22. januára (TASR) - Zastupiteľský úrad SR v Teheráne požiadal iránsku stranu o umožnenie návštevy zadržaného slovenského občana. Napriek opakovaným telefonickým aj notifikovaným žiadostiam zatiaľ nebol umožnený takýto kontakt s naším občanom, uviedol dnes pre TASR hovorca Ministerstva zahraničných vecí SR Boris Gandel.
Slovenského občana Mateja Valucha (26), ktorého označili za spojku CIA a vykonávateľa tajného plánu CIA, podľa tlačovej agentúry zadržali iránski bezpečnostní agenti spolu s "ďalšími členmi protiiránskej skupiny".
"V roku 2008 som si zaregistroval webovú stránku NGR ponúkajúcu zamestnanie a podpísal zmluvy s prestížnymi európskymi spoločnosťami na poskytovanie kvalifikovaných expertov. V roku 2009 ma kontaktovala osoba s menom Steven Logano prostredníctvom e-mailu spoločnosti Prizma Company, údajne pre spoluprácu," citovala agentúra Mehr zadržaného slovenského občana.
"V prvých dňoch som zistil, že jeho pravé meno nie je Steven Logano a že je vysokopostaveným predstaviteľom CIA s misiou infiltrovať sa do elitných iránskych kruhov a získavať informácie o iránskom vývoji v technologickom priemysle," dodal podľa iránskej agentúry Slovák Valuch.
Logano, ako aj ďalší členovia údajnej špionážnej skupiny, padli do pasce iránskych bezpečnostných agentov, píše Mehr. Ako ďalej dodáva, v minulosti prišlo do Iránu s cieľom špionáže viacero Američanov.
Zdroj: TASR
 

Vyberte región